VMware lanserar vSAN

Idag har VMware lanserat vSAN, virtual SAN, som är deras lösning för att förenkla och förbättra lagringshantering. VMware vSAN gör det möjligt att lagring dina virtuella maskiner på lokal disk som sitter i servern, vSAN ser därefter till att göra kopior av alla inblandade filer och flytta dom till andra hostar och därigenom tillhandahålla redundans om den ursprungliga hostar fallerar.

Med andra ord, dina virtuella maskiner kan flyttas med vMotion, de kan skyddas med High Availability, lastbalanseras med Distributed Resource Scheduler utan att ha en fysisk gemensam lagringsmiljö, SAN. Det räcker alltså med de diskarna som sitter i servrarna. Och vSAN är en integrerad del av vSphere plattformen, för att aktivera och börja använda vSAN räcker det med ett par musklick för att vara igång – eller som VMware uttrycker det ”Two-Click Storage Provisioning”.

Vid lanseringen idag offentliggjorde man 2 väldigt intressanta saker:

  • VMware vSAN kommer att finnas tillgängligt i nästa vecka i GA version, d.v.s. produktionsfärdig
  • Man kommer redan från start att stödja 32 hostar i ett vSAN kluster

En av funktionerna man får med vSAN är möjligheten att specificera hur många kopior man vill ha av sina VMs, vill man ha 4 kopior av en VM är det bara att ändra policy och då skapar vSAN själv fler kopior av de virtuella maskinerna och flyttar dessa kopior till olika hostar. Man har i policyn även möjlighet att ange vilka prestanda man önskar på de virtuella maskinerna – hur många diskar den virtuella maskinen ska stripas över.

Utökning av vSAN kan göras på olika sätt: Scale-up eller Scale-out. Antingen kan man addera fler diskar i hostarna eller så kan man addera fler hostar till clustret.

Låter det bra och vill du veta mer? Kontakta mig.