Är VMware vCloud Automation Center 5.2 bara för din vSphere-miljö?

Vänta nu, vad är vCloud Automation Center först och främst? Det är ett verktyg som hjälper dig med funktioner som exempelvis en self-service portal för beställning av nya maskiner, oavsett om de är fysiska servrar som du managerar via HP iLO- eller Dell iDRAC-kort till exempel, de kan naturligtvis även vara virtuella och det spelar ingen roll vilken hypervisor du använder – du kan rulla ut maskinerna till vSphere, Hyper-V, XenServer eller KVM om du vill. Du kan även rulla ut dina maskiner till ett moln någonstans, ett VMware vCloud moln som kan vara privat eller publikt eller varför inte till Amazon EC2? Hela vägen genom processen har du möjlighet till att ha en godkännande-kedja som måste följas om du vill.

Och för att återgå till frågan i rubriken: Nej, det är den absolut inte som du precist läste. Har du en 100 % virtuell miljö baserad helt på VMware vSphere? Grattis, din miljö är förmodligen ganska enkel att hantera och managera. Men hur ser dina processer ut för exempelvis rulla ut nya tjänster eller för tester? Här börjar det bli lite mer avancerat att hantera och automatisering blir en naturlig del i processerna.

Eller du kanske har, som de flesta organisationer, en blandad miljö där du har både fysiska och virtuella servrar, du kanske använder Microsoft Hyper-v eller Citrix XenServer till och med. Då är VMware vCloud Automation Center kanske något för dig att titta närmare på. vCloud Automation Center är alltså en produkt du använder oavsett vilken plattform du använder: VMware vSphere, VMware vCloud, Microsoft Hyper-V, Citrix XenServer, Citrix Provisioningserver, KVM, fysiska servrar eller publika moln.

Ett annat område som vCloud Automation Center hjälper till med är inom Governance, där governance styrs via policies snarare än via personer vilket hjälper till att effektivisera och samtidigt reducera tiden för att sätta igång nya tjänster. Verktyget låter dig sätta upp tjänster Infrastructure as a Service och Platform as a Service:

(Bild saknas)

Man har alltså en väldigt stor frihet var man vill lägga sina maskiner baserat på en kost-modell exempelvis där man placerar lågprioriterade

Jag har vCloud Director i min miljö och hörde att den kommer försvinna?

Under VMworld i USA för någon månad sedan annonserades att vCloud Director kommer att försvinna som fristående produkt, vissa funktioner kommer att flyttas ”ner” till vSphere och vCenter plattformen och andra funktioner integreras i vCloud Automation Center.

(Bild saknas)

Rent licensmässigt kommer vCloud Director att flyttas in under vCloud Suite licensen som även kommer att innehålla vCloud Automation Center. Om du idag har en fristående vCloud Director licens kommer VMware att använda ett ”Fair Value Conversion”-program för att uppgradera dina licenser.